κάντε "κλικ" στην εικόνα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ανεμβολίαστα χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα. Τί σχεδιάζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Μπορεί τα εμβόλια να κατάφεραν να εξαλείψουν στη χώρα μας απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως η πολυομελίτιδα, ωστόσο ένα 10% των νεαρών γυναικών που γίνονται μητέρες αρνούνται σήμερα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επηρεασμένες κυρίως από πληροφορίες που διαβάζουν στο ίντερνετ.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας προκαλούν προβληματισμό, αφού μεταξύ άλλων μαρτυρούν πως ένα ποσοστό της τάξης του 6% των Ελληνίδων δεν κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους φοβούμενες τυχόν παρενέργειες. Ο αριθμός αυτός μάλιστα είναι ακόμη μεγαλύτερος για μητέρες ηλικίας κάτω των 34ρων ετών, αγγίζοντας το 10%. 

Είναι ωστόσο η στάση αυτή δικαιολογημένη και κατά πόσον τα σημερινά εμβόλια πράγματι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργεις; Η απάντηση έρχεται δια στόματος του Προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας (IPA), Ομότιμου Καθηγητή, κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας εκστρατείας για την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα «ενημερώσου…είναι μεταδοτικό», ξεκαθάρισε πως "Τα εμβόλια πλόεν είναι απολύτως ασφαλή και πως το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι ένας μικρός τοπικός ερεθισμός".

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι το 1994 όντως τα εμβόλια έκρυβαν κάποιες παρενέργειες. Χάρη όμως στην πρόοδο της βιοτεχνολογίας, σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για επικίνδυνα εμβόλια, παρά μόνο για "εμβόλια που σώζουν ζωές". Εξήγησε, δε, πως η νέα γενιά εμβολίων δεν περιέχει 2.500 αντιγόνα, όπως γινόταν παλιά, αλλά μόλις 2-4 αντιγόνα από κάθε ιό.

"Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Παιδίατροι έγκεινται στη δυσκολία του χειρισμού των αντιρρήσεων των γονέων, στην επιφύλαξη που έχουν οι γονείς για τα εμβόλια, αλλά και στο μικρό ποσοστό των Παιδιάτρων που παραπέμπουν τους γονείς στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που παραπέμπεται κάποιος γονέας στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για συγκεκριμένες ιστοσελίδες κατάλληλες για γονείς" ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Και τόνισε: "Ο προβληματισμός και ο φόβος των γονέων, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και η άγνοια σχετικά με τα συστατικά των εμβολίων, δημιουργούν ένα σοβαρό ζήτημα στην εμβολιαστική κάλυψη της Ελλάδας".

Η εκστρατεία

Η άρνηση μέρουν των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και η διαπίστωση πως τουλάχιστον το 70% αυτών καταφεύγει σε αγνώστου εγκυρότητας πηγές του διαδικτύου για την ενημέρωσή του γύρω από το θέμα, ώθησε την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία να προχωρήση στην υλοποίηση μίας νέας εκστρατείας η οποία έχει ως κύριο στόχο την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για την εκστρατεία «ενημερώσου…είναι μεταδοτικό» στο πλαίσιο της οποίας θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα ασθενειών, ειδικά έντυπα για γονείς και παιδιάτρους, έντυπο μαιευτηρίων για τις νέες μαμάδες, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και μία νέα εξειδικευμένη ιστοσελίδα, όπου θα περιέχονται όλες τις χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό και τα σχετικά εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα http://vaccines.e-child.gr/ οι γονείς θα μπορούν να βρούν πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εμβολίων, ερωτήσεις - απαντήσεις για τους γονείς, συστάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, συμβουλές προς Παιδιάτρους, αλλά και συμβουλές προς γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου