κάντε "κλικ" στην εικόνα

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Έρχονται ριζικές αλλαγές στα ΚΕΠΑ; Τί ζητά από τον Δ.Στρατούλη η ΕΣΑμεΑ

Δέσμη μέτρων για την ανάδειξη των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) σε ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις, όπως η επανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010, με τη συμμετοχή τόσο επιστημόνων ιατρικών και κοινωνικών επιστημών που έχουν εμπειρία στο αντικείμενο της πιστοποίησης της αναπηρίας, όσο και εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ.

Ακόμη ζητούν την έκδοση εγκυκλίου στη βάση της οποίας θα καθορίζεται η επ' αόριστον ισχύς των γνωματεύσειων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί από τα ΚΕΠΑ από το Σεπτέμβριο του έτους 2011, μέσω απλής αίτησης του δικαιούχου στις διοικητικές υπηρεσίες των ΚΕΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι αναπηρίες αυτές εντάσσονται στον Πίνακα των 43 μη αναστρέψιμων αναπηριών/παθήσεων.

Παράλληλα, ζητούν να ισχύσουν σε βάθος χρόνου οι διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 4144/2013 που αφορούν στη συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, επιδόματος, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά το χρόνο αναμονής, χωρίς υπαιτιότητα του αιτούμενου.

Μείζον θέμα αποτελεί για την ΕΣΑμεΑ και η ένταξη των σπανίων παθήσεων στον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας. Όπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη Συνομοσπονδία στην επιστολή της προς τον κ. Στρατούή:

"Οι ελλείψεις που σημειώνονται στον Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας είναι σημαντικές, αφού σε αυτόν δεν εντάσσονται 160 σπάνιες παθήσεις που έχουν καταγραφεί από την Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων. Το πλείστο των σπανίων παθήσεων δεν έχουν καταγραφεί επισήμως από το Υπουργείο Υγείας, παραμένοντας άγνωστες στο ιατρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως και στο Ειδικό Σώμα Ιατρών του ΚΕΠΑ, οι οποίοι καλούνται να προχωρήσουν στην πιστοποίηση και αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας που επιφέρουν οι ως άνω σπάνιες παθήσεις".

Μεταξύ άλλων, επίσης, η ΕΣΑμεΑ ζητά να εξασφαλισθεί ότι κάθε οροθετικός στον HIV/AIDS που βρίσκεται σε αντιρετροϊκή αγωγή λαμβάνει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. Η εξέλιξη αυτή - η οποία όπως τονίζει η Συνομοσπονδία αναμένεται εδώ και ένα χρόνο- είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι αποφάσεις που εκδίδονται από τα ΚΕΠΑ θέτουν εκατοντάδες οροθετικούς εκτός προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου