Συμπτώματα Κρίσης Πανικού
Ο έντονος πανικός, ή διαταραχή πανικού ή κρίση πανικού, συνοπτικά το έντονο άγχος που εισβάλλει ξαφνικά και κλιμακώνεται απότομα και απειλητικά για την υπόσταση των ανθρώπων, έχει πληθώρα συμπτωμάτων, ψυχικών αλλά και σωματικών.
Προσοχή δεν είναι απαραίτητο να έχουμε όλα αυτά τα συμπτώματα για να μιλήσουμε για κρίση πανικού, αρκούν κάποια από αυτά.
Ψυχολογικά Συμπτώματα
Αδυναμία προσοχής και συγκέντρωσης.
Έντονος φόβος για την υγεία και πολλές φορές τρόμος για την απώλεια της ζωής.
Φόβος ότι το άτομο θα χάσει τον έλεγχο.
Φόβος ότι το άτομο οδηγείται στην παράνοια.
Έντονος φόβος ότι η κατάσταση αυτή θα επαναληφθεί.
Φόβος για κλειστούς χώρους-έλλειψη οξυγόνου.
Φόβος για πολύβουα και πολυπληθή μέρη-αποφυγή του συγχρωτισμού με πλήθος ανθρώπων.
Υποχόνδρια συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία.
Σωματικά Συμπτώματα
Δύσπνοια (σα να μην φτάνει ο αέρας για αναπνοή, που οδηγεί σε γρήγορη και επιπόλαιη αναπνοή)
Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών (καταλαβαίνει δηλαδή κανείς και αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά τόσο έντονο που έχει την αίσθηση ότι θα σπάσει.)
Μυϊκή ένταση και σφίξιμο, πολλές φορές κράμπες.
Τάση λιποθυμίας.
Ζάλη και τρέμουλο.
Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
Αίσθημα βάρους στο στήθος, σαν να είναι πολύ βαρύ και θα πνιγεί.
Μούδιασμα και μυρμηγκιάσματα σε όλο το σώμα.
Εξάψεις-ρίγη και έντονη εφίδρωση κυρίως στα άκρα.
Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση προς έμετο.
Αρκεί συνδυασμός 4 συμπτωμάτων σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι το άτομο υποφέρει από κρίση πανικού.
Αντιμετώπιση της Κρίσης Πανικού
Οι επανειλημμένες κρίσεις πανικού μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή του ατόμου. Επηρεάζουν και αλλάζουν άρδην τη λειτουργικότητα και τους φυσιολογικούς ρυθμούς των ανθρώπων που τις βιώνουν. Ταυτόχρονα χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση οι κρίσεις ή οι προσπάθειες αποφυγής τους μπορεί να αλλάξουν ολοκληρωτικά τη ζωή ενός ατόμου.
Δεν μπορούμε όμως απλά να μιλάμε για αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού χωρίς να αναφερθούμε συνοπτικά στην αιτιολογία αυτών στους λόγους που συμβάλλουν στη δημιουργία τους. Σε μεγάλο βαθμό η κρίση πανικού είναι σωματοποίηση έντονων ψυχικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κρίσεις συμβαίνουν όταν είμαστε σε πίεση και στρες, τις περισσότερες φορές έρχονται εκεί που δεν τις περιμένουμε, όταν έχουμε την αίσθηση-πεποίθηση ότι έχουμε «ξορκίσει το κακό».
Ο πανικός λειτουργεί σαν ένα δυνατό σωματικό ξυπνητήρι που μας υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα υπάρχουν και περιμένουν επίλυση-αντίδραση από εμάς.
Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η βοήθεια στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από τις κρίσεις πανικού ολοκληρωτικά και χωρίς επανάληψη. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει την ανακούφιση από τα συμπτώματα, μόνο τα φάρμακα όμως δεν δίνουν αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα και το όποιο συχνά με τη λήψη φαρμάκων τείνει να επαναλαμβάνεται ή να παγιοποιείται.
Ταυτόχρονα και επειδή τα σωματικά συμπτώματα είναι πολύ έντονα στις κρίσεις πανικού, είναι καίριο να συμβουλευτούμε τον γιατρό που μας παρακολουθεί ώστε να αποκλειστεί η οποιαδήποτε οργανική αιτία για τα συμπτώματα.
Ο κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του πανικού είναι καίριας σημασίας να αναλογιστεί τις ανάγκες του και τι είδους αντιμετώπισης χρήζει το πρόβλημα του. Μπορεί να είναι μια παροδική κατάσταση που μπορεί να χρειάζεται απλά χρόνο για να περάσει ή να έχει την ανάγκη των φαρμάκων ή να κρίνει ότι χρειάζεται συμβουλευτική ή ψυχοθεραπευτική αρωγή. Σε κάθε περίπτωση μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να μας απαντήσει ποια είναι η πιο αποτελεσματική και ουσιαστική απάντηση για την αντιμετώπιση των καταστάσεων πανικού.
http://epilysi.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου